Panik bozukluk, tekrarlayan panik ataklar (bakınız; merak ettikleriniz => panik atak) ile seyirli bir hastalıktır. Panik bozukluğun yaşam boyu yaygınlığı %4-5, sadece panik atağının sıklığı %22 gibi yüksek bir orandır. Kadınlarda erkeklere…
Obsesif-Kompulsif Bozukluk, toplumda “takıntı hastalığı” olarak da bilinen bir kaygı bozukluğudur. En temel belirtileri, hastanın zihnine kontrolü dışında giren ve kendi çabasıyla zihninden çıkaramadığı düşünceler...
Bireyin, başkalarınca değerlendirilebilecek olduğu bir ya da birden çok toplumsal durumda belirgin bir korku ya da kaygı duymasıdır. Toplumsal etkileşimler (örneğin, karşılıklı konuşma, tanımadık insanlarla karşılaşma)…
Özgül fobi tüm ruhsal hastalıklar içinde en sık karşılaşılan bozukluklardandır. Hemen hemen her şeye karşı fobi (bakınız; merak ettikleriniz => fobi) gelişebileceği için fobik durumlar çok çeşitli olarak karşımız çıkmaktadır. Fobiler…
Toplumda genellikle “çok evhamlı olmak” olarak tariflenen hastalıktır. Bu kaygı bozukluğu türünde birey belirli bir konudan ziyade birçok yaşam olayı ve günlük konuyla ilgili kaygı (endişe) duyar. Örneğin, telefon …
“Travma” çok geniş ve kullanıldığı yere göre farklı anlamlara gelebilen bir kavram olsa da, tanısal psikiyatri açısından, “yaşamda kalmayı ya da vücut bütünlüğünü ciddi olarak tehdit eden bir olay yaşamış ya da böyle bir olaya yakından şahit olmuş olmak” olarak tanımlanabilir.
Toplumda “hastalık hastalığı” olarak bilinen bozukluktur. Bu hastalığa sahip bireyler gerçekte olmayan bir bedensel hastalıkları olduğuna inanırlar ve/ve ya sıradan ve masum bedensel belirtileri (basit bir kol uyuşması, karın ağrısı…
Bu hastalığa sahip bireyler, belli bir vücut bölgelerinin gerçekte olmayan ya da çok belirsiz olan bir kusurunu çok büyük bir kusurmuş gibi algılarlar ve sürekli bunu kontrol etmekle ve düzeltmekle uğraşırlar…
“Konversiyon” aslında psikolojik bir savunma mekanizmasıdır. Savunma mekanizmaları, ruhsal yapımızı iç çatışmalarımızın yarattığı olumsuz sonuçlardan (kaygı gibi) korumayı amaçlarlar. Egonun bir işlevi olan…
Bir yaşam olayına bağlı olarak gelişen, depresif ya da kaygı belirtilerinin ön planda olduğu olumsuz ruhsal durumlardır. Bu yaşam olayları, herkes için olmasa da stres yaratma potansiyeli ...
Bireyin, vücut kıllarını engelleyemediği bir biçimde yolması ile belirli bir bozukluktur. Kişi bu yolma eylemine dirense bile çoğu zaman bunu başaramaz, bazen de başka bir iş yaparken (örneğin ders çalışırken, film izlerken) ...
Birçok insan çocukluk döneminde maddi değeri çok yüksek olmayan hırsızlıklar (bakkaldan çikolata çalma, kırtasiyeden kalem çalma) yapmıştır. Genellikle bu davranış ilerleyen yaşlarda ortadan kalkar ve bir çocukluk hatası…
Depresyon (çökkünlük) insanın duygudurum hallerinden biridir (bakınız; merak ettikleriniz=> depresyon). Belirli bir dereceye kadar normal kabul edilebilecek bu ruh hali, süresi uzadıkça ve şiddeti arttıkça bir hastalık…
Bipolar bozukluk da depresif bozukluk gibi bir duygudurum bozukluğudur. Yani asıl belirtileri duygudurum (mod) ile ilgilidir. Adından da anlaşılacağı gibi, karşıt uç gibi gözüken iki belirti grubunun olduğu ataklar ve bu ataklar…
Tek ya da en göze çarpan belirtisi sanrılar (bakınız; merak ettikleriniz => sanrı) olan, hastanın ve yakınlarının yaşamını oldukça olumsuz şekilde etkileyen bir düşünce bozukluğu hastalığıdır. Genellikle 35-40’lı yaşlardan sonra…
Şizofreni, genç yaşta ortaya çıkan, düşünce, duygudurum, algı ve davranışta bozuklukla karakterize, nedenleri kesin olarak henüz bilinmeyen bir bozukluktur. Kişinin mesleki, kişilerarası, akademik, kendine bakım gibi…
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) çocukluk çağında başlayan, buna karşın özellikle çocukluk döneminde tedavi alınmamışsa belirtileri önemli oranda erişkinlikte de devam eden, akademik, sosyal ve iş…
Toplum tarafından “bunama” olarak bilinen demans hastalığı, bilişsel yeteneklerde zayıflama ve bunun sonucunda kişinin günlük yaşam işlevlerinde bozulma ile karakterizedir. Hastalarda hafıza, dikkat, düşünme, konuşma…
Sınav öncesi ve/veya sınav sırasında yaşanan, öğrenilen bilginin etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıdır. Belirtilerinden bazıları, huzursuzluk, sinirlilik…
Doyumlu bir cinsel yaşam sağlıklı bir yaşamın temel yapı taşlarından birisidir. Bireyin özellikle ruhsal sağlıklılık durumu cinsel yaşamının nasıl olduğu ile yakın ilişkilidir. Cinsel yaşamdaki aksaklıklar hem direk etki…
Alkollü içkiler yaygın şekilde kullanılan keyif verici maddelerdir. Kullanım miktarı ve sıklığı arttıkça hem direk etkilerle hem de çeşitli ruhsal hastalıklara neden olarak birçok olumsuz sonuç doğururlar. Alkol kullanımının…
Kullanımları fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak olumsuz sonuçlar doğuran ve bağımlılık yapan bazı maddeler, alt türleri ve toplum içinde bilinen isimleri aşağıda sıralanmıştır…
Teknolojideki gelişmelere paralel olarak bilgisayar ve internet kullanımı günümüzde çok yaygınlaşmıştır. İnternetin yaşamımıza getirdiği pek çok kolaylık vardır. Bilgiye kolay ulaşım, evimizden alışveriş, fatura ödeme vb. bu …
Kumar oyunlarına ilgi gösterme ve oynama oldukça yaygın bir davranıştır. Yıllar içinde oynanan oyunların türü değişkenlik gösterse de dürtü kontrolüyle ilgili bir zorluk olan kumar bağımlılığı…
Yeme bozuklukları, yeme davranışının belirgin şekilde normal sınırlar dışına çıktığı bir grup hastalıktır. En bilinen yeme bozukluğu türleri anoreksiya nervoza ve bulimia nervozadır…
Uyku organizmanın çevreyle alışverişinin, algılarının ve tepkilerinin kaybolduğu geriye dönüşümlü bir davranış ve bilinç durumudur ve yaşamımızın yaklaşık üçte biri uykuda geçmektedir. Uyku, sağlıklı…
Bu bozukluğun temel özelliği, psikolojik nedenlerle orta çıkan bellek, bilinç, kimlik veya çevrenin algılanmasının kaybıdır. Herhangi bir beyin hasarı söz konusu değildir. Belirtiler bir maddenin ya da genel tıbbi bir…
Kişilik bozukluğu; kişinin içinde yaşadığı kültürün beklentilerinden belirgin olarak sapan sürekli davranış ve iç yaşantı örüntüsüdür. Bu örüntü şu dört alanın en az ikisinde kendisini gösterir; biliş…
Duygularımız, çevresel beklentilere uyum yapmamızı sağlayan, bizi bir davranışa yönelten, ama davranışın ne olduğuna bizim karar verebileceğimiz hislerdir. Korku, hayret, üzüntü, tiksinti,sevinç gibi…